Vrijheid geef je door. 75 jaar herdenken en vieren in Wageningen (redactie Carleen van den Anker, Jelle de Gruyter, Wim Huijser en Rob Rijntalder). Uitgeverij Kontrast, 2020

ISBN 9789492411945, 208 pag., geïllustreerd, gebonden.

2020 is een jaar waarin Nederland herdenkt dat ons land 75 jaar geleden werd bevrijd van vijf jaar Duitse bezetting en overheersing. In Wageningen vonden op 5 mei 1945 de besprekingen plaats over de capitulatie van de Duitse bezettingsmacht in Nederland. Daardoor mag Wageningen zich met recht Stad der Bevrijding noemen.

In Vrijheid geef je door wordt op caleidoscopische wijze de geschiedenis weergegeven van 75 jaar herdenken en vieren in Wageningen. Het boek begint met de vraag wat er precies gebeurde op 4, 5 en 6 mei in en nabij Hotel De Wereld en wat de betekenis is van het document dat daar werd ondertekend. De daarop volgende hoofdstukken gaan over het verval en herstel van Hotel De Wereld, de organisatie van de bevrijdingsherdenkingen door de jaren heen, de oorlog-gerelateerde monumenten binnen Wageningen, het ontstaan en de ontwikkeling van het Bevrijdingsfestival, de 5 mei-symposia en de jaarlijkse ontsteking van het bevrijdingsvuur. Ook de betrokkenheid van veteranen, kinderen en re-enacters komt aan de orde, evenals de controverses die daarbij in de afgelopen 75 jaar hebben gespeeld. Bijzonder is dat ook vanuit de Duitse partnergemeente Mörfelden-Walldorf een bijdrage aan dit boek is geleverd.

Het boek is rijk geïllustreerd met uniek en exclusief beeldmateriaal.

Ook rechtstreeks te bestellen bij de uitgever: http://www.uitgeverijkontrast.nl

 

Tags: , , , ,

Comments are closed.

Twitter
LinkedIn