Biografie

Wim Huijser (Ridderkerk, 1960)

Sinds 1995 ben ik auteur en samensteller van ruim tachtig titels over het bladenvak, psychologie, kunst, literatuur, landschap en wandelen. Daarnaast was ik medewerker van verschillende literatuurtijdschriften als De Parelduiker, Inkt, Zacht Lawijd, Bobschrift en De Boekenwereld. Momenteel ben ik redacteur van Nieuwe Veluwe en Biografieportaal.nl en schrijf ik geregeld reportages voor de tijdschriften Landidee, Hollands Glorie en Boekenpost.

Samen met Bert den Boer maakte ik een tweetal interviewboeken: Leef je verlangen (2006) en Onbegrensd. In gesprek over Verlangen en Culturele Identiteit (2010). Met Marinus van den Berg schreef ik in de zomer van 2015 Levenspaden. Over wandelen en onderweg zijn (2016) en samen met Rob Wolfs ben ik auteur van een zestal wandelgidsen. Voor mijn landschapsreportages in tijdschriften werk ik al ruim 12 jaar samen met fotograaf Andrea Gulickx, met wie ik ook het boek De Waal / Bewogen (2017) maakte. Momenteel werken we aan Werkwandelaars.

Inspiratie

Mijn inspiratie en energie vind ik met name in literatuur, hardlopen en wandelen. Samen met mijn vrouw Marianne woonde ik van 2010 tot april 2014 op een landgoed in de Betuwe. Daarover verscheen Leven met de seizoenen (2011). Inmiddels wonen wij al weer ruim 9 jaar in Wageningen. In 2021 verscheen De landschappen in Wageningen, dat ik schreef in opdracht en samenwerking met de vereniging Mooi Wageningen. Het Veluwse landschap vormde onder andere de inspiratie voor Veluwse verkenningen (2020) en In schoonheid vergaan (2022), twee boeken die ik maakte samen met fotograaf Martijn Nugteren. Met Jelle de Gruyter ging ik in 2021 het avontuur aan om het scenario van het educatieve stripalbum Sjoerd de Vrij – Het vuur van de vrijheid te schrijven, dat getekend werd door Eric Heuvel. In het voorjaar van 2022 debuteerde ik met fictie: Aan de wandel, dat tegelijk een hommage vormt aan het werk van J.J. Voskuil en dat in 2023 werd opgevolgd door Op Pieterpad en de roman Het Genootschap.

Cultuurlandschap

De laatste jaren schreef ik vooral over de ontwikkelingen in het Nederlandse cultuurlandschap. Voetsporen. Op schrijverspad door het land van de grote rivieren werd in 2014 geselecteerd voor de longlist van de Jan Wolkers Prijs. In 2015 volgde 50 Klompenpaden. Door het cultuurlandschap van Gelderland en Utrecht, later gevolgd door het Wandelboekje van natuurvrienden (samen met Harry Harsema, 2016), 50 nieuwe Klompenpaden (2017), De populier (2017) en Parels van de Edese landschappen (2017). In 2018 was ik in opdracht van Staatsbosbeheer en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed medeauteur van het boek De groene horizon over 50 jaar Flevoland en een jaar later schreef ik in opdracht van Stichting Onze Waal samen met Rien van den Heuvel het boek De Mauritslinie. De serie reportages die ik met en over boswachters maakte resulteerde ook in het boek Het pad van de boswachter (2021). Ter gelegenheid van 75 jaar Bevrijding verscheen in 2020 de wandelgids Pad van de Vrijheid, die genomineerd werd voor Beste Wandelroute van de Benelux 2021.

C. Buddingh’

In 2015 verscheen mijn biografie over de schrijver/dichter C. Buddingh’: Dichter bij Dordt. Dat boek kende een voorbereidingstijd van ruim tien jaar. Het werd goed ontvangen en genomineerd voor de ECI Literatuurprijs 2015 (voorheen AKO Literatuurprijs, tegenwoordig Bookspot Literatuurprijs). Eerder publiceerde ik een aantal deelstudies over Buddingh’, waaronder C. Buddingh’ – mens in de tijd (2001), Het Engeland van C. Buddingh’ (2005), Net zo links als Willem van Hanegem (2006), Raban! Raban! Raban! (2007), ‘Dordt, wat zal ik ervan zeggen’ (2008) en naar aanleiding van een door mij samengestelde tentoonstelling in het Dordrechts Museum: Kastjes kijken (2012) over het beeldend werk van C. Buddingh’. Daarnaast was ik bezorger van Alle gorgelrijmen (2003), Mijn katten en ik (2008), de verzamelde gedichten Buddingh’ gebundeld (2010). In het kader van Buddingh’s 100ste geboortejaar verschenen in 2018 de bundel met beste verhalen Bazip, Deibel en andere verhalen, de poëziebloemlezing Een geluk bij een ongeluk, een Buddingh’ CollectionBox met vier MatchBoox en het stripverhaal Spekkie en Blekkie en het pindakaasmysterie dat Buddingh’ samen met Otto Dicke maakte. In 2019 stelde ik met journalist-dichter John Schoorl West Coast Revisited samen over Buddingh’, jazz & poetry.

In voorbereiding

Momenteel heb ik onder andere boeken in voorbereiding over de Veluwse beken, het Limburgse krijtland, een bundeling van Boekencolumns en een poëziebloemlezing over het Nederlandse landschap.

Besturen

Sinds 2004 maak ik deel uit van het bestuur van het Buddingh’ Genootschap en houd ik geregeld lezingen over het leven en werk van C. Buddingh’, levenspaden, wandelen, de populier, literatuur en de verhalen van het landschap. Daarnaast ben ik bestuurslid van Stichting Pad van de Vrijheid.

Lezingen

Over mijn werk geef ik graag lezingen. Eventueel  ook in combinatie met een wandeling.

Comments are closed.