Biografie

Wim Huijser (Ridderkerk, 1960)

In de afgelopen vijfentwintig jaar schreef ik ruim vijftig boeken over het bladenvak, kunst, literatuur, landschap, wandelen en psychologie en was ik medewerker van verschillende literatuurtijdschriften als De Parelduiker, Inkt, Zacht Lawijd, Bobschrift, Boekenpost en De Boekenwereld. Daarnaast ben ik redacteur van Nieuwe Veluwe en Biografieportaal.nl en schrijf ik geregeld voor Landidee, Hollands Glorie, Naober, Origine, de Verzamelkrant en Bewustzijnonline.nl.

Samen met Bert den Boer maakte ik de interviewboeken Leef je verlangen (2006) en Onbegrensd. In gesprek over Verlangen en Culturele Identiteit (2010). Met Marinus van den Berg schreef ik in de zomer van 2015 Levenspaden. Over wandelen en onderweg zijn (2016) en samen met Rob Wolfs maakte ik de wandelgidsen Wandelen in de geest van Jac. P. Thijsse (2017) en Weldadig Wandelen. 8 Wandelingen door de Koloniën van Weldadigheid (2019). Ik werk graag samen met fotograaf Andrea Gulickx, met wie ik ook het boek De Waal / Bewogen (2017) maakte.

Inspiratie

Mijn inspiratie en energie vind ik met name in literatuur, hardlopen en wandelen. Samen met mijn vrouw Marianne woonde ik van 2010 tot april 2014 op een landgoed in de Betuwe. Daarover verscheen Leven met de seizoenen (2011). Inmiddels wonen wij al weer een zestal jaren in Wageningen. Het Veluwse landschap vormde onder andere de inspiratie voor mijn boek Veluwse verkenningen (2020).

Cultuurlandschap

De laatste jaren schreef ik vooral over de ontwikkelingen in het Nederlandse cultuurlandschap. Voetsporen. Op schrijverspad door het land van de grote rivieren werd in 2014 geselecteerd voor de longlist van de Jan Wolkers Prijs. In 2015 volgde 50 Klompenpaden. Door het cultuurlandschap van Gelderland en Utrecht, later gevolgd door het Wandelboekje van natuurvrienden (samen met Harry Harsema, 2016), 50 nieuwe Klompenpaden (2017), De populier en Parels van de Edese landschappen (2017). In 2018 was ik in opdracht van Staatsbosbeheer en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed  medeauteur van het boek De groene horizon over 50 jaar Flevoland en een jaar later schreef ik in opdracht van Stichting Onze Waal samen met Rien van den Heuvel het boek De Mauritslinie. Sinds 2019 ben ik mede-initiatiefnemer en bestuurslid van Stichting Pad van de Vrijheid in Wageningen, waarvan in 2020 de gelijknamige wandelgids verscheen.

C. Buddingh’

In 2015 verscheen mijn biografie over de schrijver/dichter C. Buddingh’: Dichter bij Dordt. Dat boek kende een voorbereidingstijd van ruim tien jaar. Het werd goed ontvangen en genomineerd voor de ECI Literatuurprijs 2015 (voorheen AKO Literatuurprijs, tegenwoordig Bookspot Literatuurprijs). Eerder publiceerde ik een aantal deelstudies over Buddingh’, waaronder C. Buddingh’ – mens in de tijd (2001), Het Engeland van C. Buddingh’ (2005), Net zo links als Willem van Hanegem (2006), Raban! Raban! Raban! (2007), ‘Dordt, wat zal ik ervan zeggen’ (2008) en naar aanleiding van een door mij samengestelde tentoonstelling in het Dordrechts Museum: Kastjes kijken (2012) over het beeldend werk van C. Buddingh’. Daarnaast was ik bezorger van Alle gorgelrijmen (2003), Mijn katten en ik (2008), de verzamelde gedichten Buddingh’ gebundeld (2010). In het kader van Buddingh’s 100ste geboortejaar verschenen in 2018 de bundel met beste verhalen Bazip, Deibel en andere verhalen, de poëziebloemlezing Een geluk bij een ongeluk, een Buddingh’ CollectionBox met vier MatchBoox en het stripverhaal Spekkie en Blekkie en het pindakaasmysterie dat Buddingh’ samen met Otto Dicke maakte. In 2019 maakte ik samen met journalist-dichter John Schoorl West Coast Revisited.

In voorbereiding

Momenteel heb ik onder andere boeken in voorbereiding over boswachters, vergankelijkheid en het Limburgse krijtland. In vervolg op de poëziebloemlezingen Langs brede rivieren (2019) en Eén zwaluw maakt geen zomer (2020) werk ik nu voor Uitgeverij Rainbow aan een bloemlezing met gedichten over de nacht.

Lezingen

Sinds 2004 maak ik deel uit van het bestuur van het Buddingh’ Genootschap en houd ik geregeld lezingen over het leven en werk van C. Buddingh’, levenspaden, wandelen, de populier, literatuur en de verhalen van het landschap.

Comments are closed.