Biografie

Wim Huijser (Ridderkerk, 1960)

Sinds 1995 schreef ik ruim zeventig boeken over het bladenvak, psychologie, kunst, literatuur, landschap en wandelen en was ik medewerker van verschillende literatuurtijdschriften als De Parelduiker, Inkt, Zacht Lawijd, Bobschrift, Boekenpost en De Boekenwereld. Daarnaast ben ik redacteur van Nieuwe Veluwe en Biografieportaal.nl en schrijf ik geregeld voor Landidee, Hollands Glorie en Origine.

Samen met Bert den Boer maakte ik een tweetal interviewboeken: Leef je verlangen (2006) en Onbegrensd. In gesprek over Verlangen en Culturele Identiteit (2010). Met Marinus van den Berg schreef ik in de zomer van 2015 Levenspaden. Over wandelen en onderweg zijn (2016) en samen met Rob Wolfs maakte ik inmiddels een zestal wandelgidsen. Voor mijn landschapsreportages in tijdschriften werk ik al ruim 12 jaar samen met fotograaf Andrea Gulickx, met wie ik ook het boek De Waal / Bewogen (2017) maakte.

Inspiratie

Mijn inspiratie en energie vind ik met name in literatuur, hardlopen en wandelen. Samen met mijn vrouw Marianne woonde ik van 2010 tot april 2014 op een landgoed in de Betuwe. Daarover verscheen Leven met de seizoenen (2011). Inmiddels wonen wij al weer 9 jaar in Wageningen. Het Veluwse landschap vormde onder andere de inspiratie voor mijn boek Veluwse verkenningen (2020) en in 2021 verscheen De landschappen in Wageningen, dat ik schreef in opdracht en samenwerking met de vereniging Mooi Wageningen. In het voorjaar van 2022 debuteerde ik met fictie: Aan de wandel, dat tegelijk een hommage vormt aan het werk van J.J. Voskuil. Voor 2023 staan zelfs al 2 vervolgtitels gepland: Op Pieterpad en Het Genootschap.

Cultuurlandschap

De laatste jaren schreef ik vooral over de ontwikkelingen in het Nederlandse cultuurlandschap. Voetsporen. Op schrijverspad door het land van de grote rivieren werd in 2014 geselecteerd voor de longlist van de Jan Wolkers Prijs. In 2015 volgde 50 Klompenpaden. Door het cultuurlandschap van Gelderland en Utrecht, later gevolgd door het Wandelboekje van natuurvrienden (samen met Harry Harsema, 2016), 50 nieuwe Klompenpaden (2017), De populier en Parels van de Edese landschappen (2017). In 2018 was ik in opdracht van Staatsbosbeheer en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed  medeauteur van het boek De groene horizon over 50 jaar Flevoland en een jaar later schreef ik in opdracht van Stichting Onze Waal samen met Rien van den Heuvel het boek De Mauritslinie. De serie reportages die ik met en over boswachters maakte resulteerde ook in het boek Het pad van de boswachter (2021). Sinds 2019 ben ik mede-initiatiefnemer en bestuurslid van Stichting Pad van de Vrijheid in Wageningen, waarvan in 2020 de gelijknamige wandelgids verscheen.

C. Buddingh’

In 2015 verscheen mijn biografie over de schrijver/dichter C. Buddingh’: Dichter bij Dordt. Dat boek kende een voorbereidingstijd van ruim tien jaar. Het werd goed ontvangen en genomineerd voor de ECI Literatuurprijs 2015 (voorheen AKO Literatuurprijs, tegenwoordig Bookspot Literatuurprijs). Eerder publiceerde ik een aantal deelstudies over Buddingh’, waaronder C. Buddingh’ – mens in de tijd (2001), Het Engeland van C. Buddingh’ (2005), Net zo links als Willem van Hanegem (2006), Raban! Raban! Raban! (2007), ‘Dordt, wat zal ik ervan zeggen’ (2008) en naar aanleiding van een door mij samengestelde tentoonstelling in het Dordrechts Museum: Kastjes kijken (2012) over het beeldend werk van C. Buddingh’. Daarnaast was ik bezorger van Alle gorgelrijmen (2003), Mijn katten en ik (2008), de verzamelde gedichten Buddingh’ gebundeld (2010). In het kader van Buddingh’s 100ste geboortejaar verschenen in 2018 de bundel met beste verhalen Bazip, Deibel en andere verhalen, de poëziebloemlezing Een geluk bij een ongeluk, een Buddingh’ CollectionBox met vier MatchBoox en het stripverhaal Spekkie en Blekkie en het pindakaasmysterie dat Buddingh’ samen met Otto Dicke maakte. In 2019 stelde ik met journalist-dichter John Schoorl West Coast Revisited samen over Buddingh’, jazz & poetry.

In voorbereiding

Momenteel heb ik onder andere boeken in voorbereiding over ‘landlopers’, Veluwse beken en het Limburgse krijtland.

Besturen

Sinds 2004 maak ik deel uit van het bestuur van het Buddingh’ Genootschap en houd ik geregeld lezingen over het leven en werk van C. Buddingh’, levenspaden, wandelen, de populier, literatuur en de verhalen van het landschap. Daarnaast ben ik bestuurslid van Stichting Pad van de Vrijheid.

Lezingen

Over mijn werk geef ik graag lezingen. Eventueel kan dat ook in combinatie gaan met een wandeling.

Comments are closed.