West Coast Revisited. C. Buddingh’, jazz en poëzie 1959/2019 (samen met John Schoorl), Azul Press 2019

ISBN 978 94 92401 34 2, 82 pagina’s, geïllustreerd, gebonden en als paperback.

Zestig jaar geleden sloeg de dichter C. Buddingh’ (1918-1985) met zijn poëzie een totaal nieuwe weg in. Geïnspireerd door de West Coast-jazz schreef hij een serie jazzgedichten die gepubliceerd werden in tijdschriften en resulteerden in de bundel West Coast (1959). Jazz & Poetry werd in de jaren daarna een combinatie die uitnodigde tot podiumoptredens. Ofschoon Buddingh’ zelf nooit aan de West Coast was geweest, beluisterde hij alle platen die eind jaren 50 in zijn woonplaats Dordrecht voor handen waren.

Begin dit jaar bezocht Volkskrant-journalist en dichter John Schoorl de huidige West Coast-scene in L.A., waar hij onder andere jazzmusici als Eric Reed, Kevin van den Elzen en Ben Wendel bezocht. Eva Roefs maakte foto’s bij die ontmoetingen, waarop de musici Buddingh’s bundel West Coast in handen hebben. Schoorl schreef er een essay over voor de Volkskrant.

Voor Buddingh’-biograaf Wim Huijser vormde dit de aanleiding om een bundel samen te stellen: West Coast Revisited, die uitgegeven zal worden door Azul-Press in Maastricht, met daarin naast Buddingh’s jazzpoëzie, essays van John Schoorl en Wim Huijser en foto’s van Eva Roefs. De bundel zal in september/oktober verschijnen en mogelijk gepaard gaan met een West Coast jazz & poetry-programma in Dordrecht en Wageningen.

In de pers:

‘West Coast Revisited wordt ingeleid door Buddingh’-biograaf Wim Huijser en besluit met een reportage van John Schoorl en fotograaf Eva Roefs, die naar Los Angeles togen om met eigen ogen en oren vast te stellen dat de West Coast helemaal on the beat is.’ Arjen Peters in de Volkskrant, 26 oktober 2019

‘Buddingh’-biograaf Wim Huijser en dichter en Volkskrant-verslaggever John Schoorl richtten samen een monumentje voor Buddingh’s jazzpoëzie op in West Coast Revisited.’ Erik van den Berg in Jazz Bulletin, december 2019

Tags: , , ,

Comments are closed.

Twitter
LinkedIn