Twee soorten adem. Jazz & Poetry in de Nederlandse Letteren (samen met John Schoorl), Azul Press, 2021

ISBN 9789492401427, 120 pagina’s, geïllustreerd, met link naar audioboek

De relatie tussen poëzie en jazz kent vele vormen en is in doorgaande lijn inmiddels een eeuw oud: van de Harlem Renaissance en de beatgeneratie tot aan de jazz rap en poetry slam. Jazzpoëzie, jazz & poetry, jazzgedichten zijn meerdere benamingen voor iets dat zich goed beschouwd niet onder één noemer laat vangen. Vaak worden gedichten voorgedragen onder begeleiding van jazzmuziek. De dichter zelf straalt het verlangen uit zich als schrijver met de geest van de jazz te vereenzelvigen. Het liefst zou hij een ‘jazzdichter’ zijn, vergelijkbaar met de jazzmuzikant. In het Nederlands taalgebied hebben vooral de Vijftigers invloed ondergaan van de Amerikaanse jazz en zagen dichters als Remco Campert, Simon Vinkenoog, Hugo Claus, Lucebert en Bernlef deze als inspiratiemodel voor hun literaire werk.

Auteur en bloemlezer Wim Huijser bracht samen met Volkskrant-journalist en dichter John Schoorl voor deze bundel werk van een zevental andere dichters en schrijvers samen: Mischa Andriessen, Wilfried de Jong, Barney Agerbeek, Guy van Hoof, Roger de Neef, Fred Papenhove en Reinold Widemann. Double bassist en componist Jasper Somsen produceerde daar met het ensemble SilentLive een audioboek bij dat is uitgebracht door Challenge Records en o.a. te beluisteren is via Spotify.

In de media:

‘Het moet gezegd dat de samenstellers in hun opdracht zijn geslaagd. Voor mij ligt een heel interessant boek dat anders is dan de andere jazzbundels […]. We krijgen waar voor ons geld.’ Frank Decerf op De schaal van Dighter.

Tags: , , , ,

Comments are closed.

Twitter
LinkedIn