J.J. Voskuil, Had je nog willen wandelen? – Mieterse wandelingen met Maarten Koning, (samengesteld en ingeleid door Wim Huijser), Van Oorschot, 2021

ISBN: 9789028211148, 330 pag., € 20,00, e-boek € 10,00

Nergens wordt zoveel gewandeld als in het werk van J.J. Voskuil (1926-2008). Vanaf de jaren vijftig maakte de schrijver met zijn vrouw Lousje jaarlijkse wandeltochten in voornamelijk Frankrijk, en het liefst in de Auvergne. Van iedere vakantie werd uitvoerig dagboek bijgehouden dat later werd gebundeld onder de titels Terloops, Buiten schot en Gaandeweg. Maar ook in de romans Bij nader inzien en Het Bureau laat Voskuil zijn alter ego Maarten Koning veelvuldig wandelen. Vanaf 1946 als student Nederlands in Amsterdam en deel uitmakend van een hechte vriendenkring. Eind jaren vijftig beginnen de dagelijkse wandelingen naar en van zijn werk aan het Instituut voor Dialectologie, Volks- en Naamkunde, eerst aan de Nieuwe Hoogstraat en later aan de Keizersgracht. Tussen de middag maakt Maarten meestal een wandeling over de grachten of een ‘ommetje’ naar de Amstel. Er wordt ook geregeld ‘buiten’ gewandeld: op weg naar de ‘Boerenhuisclub’ door het Arnhemse Sonsbeekpark, na een vergadering van de Zeemuseumcommissie over de dijk van Enkhuizen naar Hoorn. In de weekends trekken Maarten en Nicolien er samen opuit, zoals door de Kennemerduinen of het Den Haag van hun jeugd, na een bezoek aan de moeder van Nicolien. Voor Maarten is het vaak een vlucht naar buiten. Pas op afstand van het Bureau en andere mensen, vindt hij geheel zichzelf en voelt hij zich bevrijd. Wandelendeweg verandert ook zijn verhouding tot de stad en moet hij vaker terugdenken aan het Amsterdam van zijn studententijd, herinneringen die als weemoed bij hem blijven.

‘Had je nog willen wandelen?’ is een bloemlezing met de mooiste wandelfragmenten uit Bij nader inzien en Het Bureau, samengesteld en ingeleid door schrijver-wandelaar Wim Huijser.

In de media:

‘Voskuil maakt van een simpel landweggetje of dorpspad een sensatie. Dit wandelboek is even atypisch als intrigerend: het druist op briljante wijze in tegen de huidige wandelkoorts. [Een] volstrekt oneigentijds wandelboek.’ [5 bollen!] Kester Freriks in NRC Handelsblad, 19 maart 2021.

‘Had je nog willen wandelen? is een karakterstudie van Maarten Koning. En voor degenen die Het Bureau hebben gelezen, is het een feest der herkenning en een enorme aansporing weer aan die cyclus te beginnen. Voor degenen die Het Bureau niet kennen, en die soms de context missen, is het een teaser.’ Maarten Moll in Het Parool, 30 maart 2021.

‘Een mooi boek voor wandelaars en liefhebbers van literatuur. Voor liefhebbers van beiden is het dubbel smullen. Dank aan Voskuil en Huijser.’ Op willemswonderlijkewandelingen.com, 17 april 2021.

‘Alleen al die titel doet acuut terugverlangen naar die heerlijke, vertrouwde wereld van Maarten Koning, die inderdaad ‘altijd loopt’. Naar het Bureau, als hij het huis ontvlucht na de zoveelste ruzie met Nicolien, tijdens vakanties in de Auvergne en als hij weer eens naar een vergadering met de Boerenhuisclub of de Zeemuseumcommissie moet.’ Katja de Bruin in VPRO Boekengids, mei 2021.

‘Het goede nieuws voor de niet-wandelaar is dat het boek helemaal geen literaire wandelgids blijkt te zijn […] Het gaat helemaal niet om de wandelingen, het gaat om iets anders.’ Gerwin van der Werf in Trouw, 12 juni 2021

‘Voor Had je nog willen wandelen? viste Wim Huijser nu de ‘mieterse wandelingen’ uit Voskuils fictie – die de schrijver natuurlijk allemaal ook stap voor stap heeft afgelegd.’ Onno Blom in de Volkskrant, 18 juni 2021

‘Geen routegids, wel heerlijk leesvoer voor wandelaars.’ Ella Vermeulen in Nouveau, 19 juni 2021

‘Het was een lumineus idee van beroepswandelaar Wim Huijser om een selectie te maken uit de wandelingen. Daarmee isoleer je een heel wezenlijk aspect van het leven van Maarten en Nicolien. Ik vond het een uitermate plezierig weerzien met oude bekenden.’ Peter van der Ploeg op Vlietnieuwshttps://vlietnieuws.nl/2021/10/17/peter-van-der-ploeg-leest-aan-de-wandel-met-voskuil/

Tags: , , , , ,

Comments are closed.

Twitter
LinkedIn