In Luiletterland. Tussen schrijvers, uitgevers en andere curieuze letterheren m/v/x, Uitgeverij Kontrast 2018

ISBN 978-94-92411-38-9, 288 pag., geïll.

In de buitengebieden van ‘Luiletterland’ gaan vaak de mooiste parels schuil. Zo stuitte ik bij mijn onderzoek voor de biografie van de schrijver C. Buddingh’ op diens verstandskies in het Muzeum voor Kleine Kurioziteiten. Ook ging ik de afgelopen jaren op zoek naar de verhalen achter poëziemuren, boeken in lucifersdoosjes, literair wandelen en het meest invloedrijke boek na de Bijbel. Daarbij ontmoette ik verschillende curieuze letterheren (m/v/x), uitgevers en boekhandelaars.

Eind negentiende eeuw meenden de ‘letterheren’ van het tijdschrift De Gids dat zij voor de eeuwigheid schreven. Maar de tijd raasde voorbij en lezers vergaten snel. Dat is er in onze tijd niet minder op geworden. Wel is het zo dat het literaire leven niet louter meer is weggelegd voor heren.

In Luiletterland is een ode aan het boekenvak. Tegelijk vertelt deze kloeke bundel het verhaal over mijn eigen rondgang door ‘Luiletterland’, als lezer, auteur en wandelaar. Daarvoor maakte ik een selectie uit de vele artikelen over literaire fenomenen en verborgen geschiedenissen in binnen- en buitenland die ik de afgelopen jaren publiceerde in tijdschriften over boekhistorie als De Parelduiker, Boekenpost en De Boekenwereld en Biografieportaal.nl.

 

Tags: , , ,

Comments are closed.

Twitter
LinkedIn