De Mauritslinie. Strategisch steekspel langs de Waal (samen met Rien van den Heuvel), Pictures Publishers 2019

ISBN 978-94-92576-25-5, 168 pagina’s, rijk geïllustreerd en gebonden. I.s.m. Stichting Onze Waal

In de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) vormde de Mauritslinie de zuidelijke begrenzing van de Noordelijke Nederlanden. De grens liep langs de grote rivieren, met name langs de Waal. In de strijd van de Nederlanden om zich van het Spaanse juk te bevrijden werd hier een verdedigingslinie van versterkte steden, schansen, forten en wachttorens aangelegd. Ze waren bedoeld om vijandelijke bewegingen en invasies van de Spanjaarden te verhinderden en plunderaars tegen te houden. Prins Maurits en zijn opvolger Frederik Hendrik keken daarvoor goed naar de strategie van de Romeinen, voor wie de limes ooit de noordelijke begrenzing van hun Romeinse Rijk vormde. Zowel de Romeinen als de Staatse legers ten tijde van de Opstand gebruikten de rivieren als hun voornaamste bondgenoot.

In opdracht van Stichting Onze Waal gingen de auteurs Rien van den Heuvel en Wim Huijser van Schenkenschans tot en met Slot Loevestein op zoek naar een aantal strategische locaties waarin zich het steekspel tussen Oranje en de Spanjaarden ontwikkelde. Plekken met een roerige geschiedenis die zich uitstrekt tot in onze tijd, waarin het water nog steeds een onvoorspelbare factor is en het landschap nog altijd de kernmerken van een strijd in zich draagt. Stichting Onze Waal zet zich in om de Mauritslinie op deze en andere locaties weer zichtbaar en beleefbaar te maken. De stichting wil daarbij vooral meer te weten komen en laten zien over de betekenis van de linie voor de lokale bevolking.

In de pers:

‘Het boek is fraai vormgegeven, rijk geïllustreerd en vlot en onderhoudend geschreven met veel liefde en aandacht voor de Waal en de streek. Het zal de wandelaar en fietser […] helpen om met een andere dimensie naar de eigen streek te kijken.’ Bert Leenders in De Tielenaar, november 2019

 

Tags: , , , ,

Comments are closed.

Twitter
LinkedIn