Veluwse verkenningen

Samen met natuurfotograaf Martijn Nugteren werk ik deze zomer aan het boek Veluwse verkenningen – Op zoek naar de ziel van het landschap dat komend najaar verschijnt bij KNNV Uitgeverij.

De Veluwe wordt gerekend tot de drie mooiste natuurgebieden in Nederland. Bezoekers komen er om te wandelen, fietsen of vakantie te houden. Maar het is ook een gebied met diepgewortelde tegenstellingen: nat en droog, zwaar en licht, natuur en cultuur, bezinning en beleving. Bij zowel bewoners als bezoekers roepen ze een gevoel van verlangen én verwarring op. De vraag is dan ook wat de Veluwe zo boeiend maakt.

Voor een aantal tijdschriften – Nieuwe Veluwe, Landidee en Hollands Glorie – ging ik in de afgelopen jaren op pad met een twintigtal individuen en vertegenwoordigers van organisaties die in het gebied werkzaam zijn. Van terreinbeheerders en deskundigen tot betrokken burgers. Met verhalenverteller Louis Fraanje bezoekt hij het Speulderbos, met schrijver-journalist Kester Freriks ervaart hij de stilte van Radio Kootwijk, met boswachter Lennard Jasper neemt hij de schade op in de droge zomer en met landschapsfilosoof Eric Brinckmann onderzoekt hij het Heelsumse Beekdal. Verkennend en filosoferend worden boeiende uithoeken van de Veluwe bezocht, op zoek naar de ziel van het landschap.

 

Tags: , , ,

Comments are closed.

Twitter
LinkedIn