Uitgave(n) van Maarten & Nicolientjes

Samen met de uitgever Lourens Vellinga (m) en Bart van der Mark (r) van Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig beklonk ik in het Arnhemse Sonsbeekpark onlangs de uitgave van de afgelopen zomer geschreven reeks ‘Maarten & Nicolientjes’, die bestaat uit 89 dialogen over wandelen, landschap en literatuur.

Het was via de pen van J.J. Voskuil dat Maarten en Nicolien begin jaren zestig de literatuur binnenwandelden. In het Amsterdamse universum van de schrijver was het op dat moment 1947. Tot in het jaar 1989 waren zij te volgen in de romans Bij nader inzien en Het Bureau. Tweeëndertig jaar later wandelen ze nog steeds. Nu in de verlengde tijd die ik hen gegeven heb. Waar Maarten en Nicolien precies wonen en hoe oud ze zijn is niet meer zo duidelijk. De vraag is of ze inmiddels niet Voskuils verbeelding zijn ontgroeid. Wel reizen ze nog uitsluitend per openbaar vervoer en zijn ze geabonneerd op De Groene. Ook beschikken ze over een laptop en één smartphone. Maar die maken het leven er niet heel veel makkelijker op.

De bedoeling is dat de reeks in boekvorm – en mogelijk in verschillende edities – verschijnt bij twee uitgeverijen: Gegarandeerd Onregelmatig en Noordboek.

Tags: , , ,

Comments are closed.

Twitter
LinkedIn