Spekkie en Blekkie: ‘de dappere jongens uit Pippeldrecht’

Wie weet nog dat C. Buddingh’ tussen 1955 en 1965 samen met tekenaar Otto Dicke de strip ‘Avonturen van Spekkie en Blekkie’ schreef? De verhalen verschenen bijna tien jaar lang dagelijks in een viertal Zuid-Hollandse dagbladen – de zogenoemde ‘sterke vier’ – , waaronder het Dordts Dagblad. Van de ruim 30 dertig avonturen, bestaande uit ruim een miljoen woorden en achtduizend plaatjes, is er ooit slechts één in boekvorm verschenen: De meewarige kruipers ter gelegenheid van Buddingh’s 65ste verjaardag in 1983.

Wat vrijwel niemand meer zal weten is dat Buddingh’ en Dicke hun verhalen situeerden in het fictieve Pimmeldrecht en dat daar allerlei figuren rondliepen die wel wat weg hadden van Dordtse karakters.

De originele teksten en tekeningen werden in de jaren zeventig door de redactie in Rotterdam weggegooid, zodat we het moeten doen met de enige complete set knipsels die opgeslagen ligt in de Koninklijke Bibliotheek. Momenteel onderzoek ik daar het materiaal om nog dit jaar – het 100ste geboortejaar van zowel Buddingh’ als Dicke – een publicatie te maken voor het tijdschrift De Boekenwereld. Ook ga ik de mogelijkheden na om van één avontuur – ‘Spekkie en Blekkie en de meestervermommer’, waarover Buddingh’ zelf het meest enthousiast was – een boekuitgave te realiseren.

 

Tags:

Comments are closed.

Twitter
LinkedIn