Nog één keer Maarten & Nicolien: ‘Het Genootschap’

Afgelopen week leverde ik bij uitgeverij Noordboek het derde en laatste boek over Maarten & Nicolien in, getiteld Het Genootschap – een modern feuilleton.

Na hun wandelavonturen in Aan de wandel (2022) en Op Pieterpad (2023) zijn de illustere alter ego’s steeds verder van hun wortels afgedwaald en verleggen ze hun koers naar het literaire landschap. Aanleiding vormt het verzoek dat Maarten ontvangt om als alter ego van de beroemde schrijver het erelidmaatschap van het J.J. Voskuil Genootschap te aanvaarden. Wanneer rond diezelfde tijd ook nog het eerste deel van Voskuils dagboeken verschijnt, worden hij en Nicolien ongewild meegesleurd in een maalstroom van herinneringen aan de literaire karakters van hun oude vriendenclub. Het is daarbij de logica die geregeld het onderspit delft. Hoewel slechts een enkeling daarvan nog hun pad kruist, zijn ze in de loop der tijd verworden tot schimmige figuren die hun voortbestaan alleen nog te danken hebben aan de verbeeldingskracht van de lezer. Ondertussen weet ook het bestuur van het Genootschap de aandacht voor zowel de romanfiguren als hun schepper levend te houden, zonder daarbij hun persoonlijke drijfveren uit het oog te verliezen. Echter, wat in vriendschap lijkt te zijn ontsproten, krijgt al gauw te lijden onder naijver en verraad.

Het Genootschap zal komend najaar worden gepresenteerd in het Letterenhuis in Antwerpen, wanneer op 27 oktober de eerste gezamenlijke dag voor Nederlandse en Vlaamse schrijversgenootschappen wordt georganiseerd.

Illustratie Emma Ringelding uit: Het bureau, Kakkerlakjes.nl

 

Tags: , , ,

Comments are closed.

Twitter
LinkedIn