Net te jong om hip te zijn. 60 flashbacks naar de jaren 60, Kontrast 2020

ISBN 9789492411600, 128 pagina’s, geïllustreerd.

Zestig jaar geleden begonnen ze: de roemruchte jaren 60, ofwel de sixties. Een decennium dat in de loop der jaren mythische proporties heeft aangenomen. In Nederland werd de wederopbouw afgesloten en de vrije zaterdag ingevoerd. Daarbij deden koelkast, wasmachine, telefoon en auto hun intrede in de huishoudens en het straatbeeld. Met name de voortgang van de televisie veroorzaakte binnenshuis een complete verandering. De traditionele eettafel met daarboven de lamp maakte als centraal punt van de huiskamer plaats voor de zithoek, gedrapeerd om de beeldbuis. Het revolutionaire geluid van de Beatles waaide de wereld over en bracht ook in Nederland de popmuziek en de jongerencultuur tot leven, wat leidde tot alternatieve manieren van leven, nieuwe begrippen en een snel veranderend modebeeld.

Heel vaak wordt op de jaren 60 teruggekeken door schrijvers die er zelf middenin zaten. Wim Huijser (1960) werd echter net te laat geboren om de genoegens van de sixties aan den lijve te ervaren. Als enig kind, en opgroeiend in een dorp onder de rook van Rotterdam, bleef zijn wereld ondanks alle veranderingen in de samenleving vrij overzichtelijk. In zijn zestigste levensjaar kijkt hij in een zestigtal miniaturen terug op wat zíjn jaren 60 zo onvergetelijk maakte. Henny van Daalen maakte er 60 sfeervolle illustraties bij.

In de pers:

‘Dit is waar Wim (ook) goed in is: korte, columnachtige stukjes, waarin hij de kern van zo’n onderwerp in een mooi rond verhaaltje precies weet te raken.’ Mats Beek op Schrijversinfo.nl, september 2020.

 

Tags: , ,

Comments are closed.

Twitter
LinkedIn