Kromme Eem stroomt weer door de Binnenveldse Hooilanden

Voorafgaand aan de starthandeling van het project Binnenveldse Hooilanden op 28 februari 2019.

Op donderdag 28 februari mocht ik het programma leiden rondom de starthandeling van het project Binnenveldse Hooilanden. In het Binnenveld, tussen Veenendaal, Rhenen, Wageningen en Ede, ging de schop de grond in. Door burgers, boswachters en bestuurders werd een dam weggegraven waardoor het oude riviertje de Kromme Eem weer is gaan stromen.

Het was de officiële handeling voor de verdere inrichting van de Binnenveldse Hooilanden tot natuurgebied. Voor het gebied, nu nog voornamelijk landbouw, hebben natuurliefhebbers, boeren en Staatsbosbeheer, samen een plan gemaakt, in opdracht van de provincie Gelderland. Het gaat om een uniek gebied van 280 hectare aaneengesloten natuur waar straks zeldzame natuur komt, zoals blauwgrasland, trilveen en dotterbloemhooiland.

Bewoners (verenigd in Stichting Mooi Binnenveld) regelen de aankoop van een deel van het natuurgebied door crowdfunding. Ook Coöperatie Binnenveldse Hooilanden koopt een deel van het natuurgebied als aanvulling op de agrarische bedrijfsvoering. Staatsbosbeheer is al eigenaar van een groot deel van het gebied. Deze drie eigenaren gaan de natuur in samenwerking beheren.

Binnenveldse Hooilanden is één van de grootste natuurprojecten die de komende jaren in Gelderland wordt uitgevoerd. In totaal realiseert de provincie in de periode 2012 tot en met 2025 8.400 ha nieuwe natuur in Gelderland. Op 1 januari 2019 was de helft daarvan klaar. In veel Gelderse gebieden wordt de komende jaren nieuwe natuur ingericht. Een groot deel daarvan is al in voorbereiding.

Overhandiging van artist impression van de Binnenveldse Hooilanden aan heemraad Dirk-Siert Schoonman (m) en gedeputeerde Peter Drenth (r).

 

 

Tags:

Comments are closed.

Twitter
LinkedIn