‘Krijn kan weer pissen’ als hoorspel van Muziektheater Hollands Diep

Muziektheater Hollands Diep brengt op 24 november tijdens de poëziemanifestatie Budding(h’) Poets in Schouwburg Kunstmin een bewerking van Buddingh’s verhaal ‘Krijn kan weer pissen’ op de planken.

In de voorstelling wordt het verhaal verteld van de schrijver Krijn en de stress rond een nieuwe publicatie die zich bij hem vooral lichamelijk openbaart: hij kan niet meer plassen. Het is een zowel hilarische als surrealistische zedenschets die zich afspeelt in een kleinsteeds kunstenaarsmilieu. In drie scènes, gescheiden door korte tussenspelen, maken we kennis met het wel en wee van Krijn, zijn gezin en zijn vrienden.

Krijn, een kunstenaar midden in zijn scheppingsproces, moet zien te dealen met het leven van alledag wat zich in de vorm van zijn gezinsleden en vrienden aan hem opdringt en wat hem bij de strot grijpt. In die vorm is het verhaal een parabel over de afgrond tussen ons gedroomde en ons werkelijke leven.

De voorstelling wordt – in de vorm van een live hoorspel – aangeboden in losse ingrediënten. De elementen tekst, illustraties, klanken en muziek worden duidelijk los van elkaar gepresenteerd en vormen pas in de hoofden van de toeschouwers één beeld. Zoals er geen realistisch decor te zien zal zijn, zo zullen er ook geen acteurs het podium bevolken. Het decor verbeeldt de ruimte van een opnamestudio waar teksten worden ingesproken die live door de geluidsartiest van klank worden voorzien.

Elise ’t Hart ontvangt de Werkbijdrage Jong Talent van het Mondriaanfonds. Zij vestigde het Instituut voor Huisgeluid en realiseert andere klank-gerelateerde projecten. Voor Krijn gaat weer pissen gaat zij in haar archief, in de openbare ruimte en bij mensen thuis op zoek naar typisch eind-jaren-60-geluiden, om die voor de productie tot soundscapes te laten bewerken.

Nils Davidse maakt deel uit van de band Handsome Poets en werkt – vaak samen met Elise ’t Hart – aan conceptuele beeldende-kunst-installaties waar klanken en muziek in belangrijke mate deel van uitmaken. Voor Krijn kan weer pissen maakt hij de live-muziek en mixt hij de soundscapes.

Arjanne van Manen is een jonge illustrator en tekenaar. Voor Krijn kan weer pissen zal zij van alle rolfiguren een typerend portret maken. Deze serie portretten vormt een visuele bijlage van de productie.

David Prins geeft als ervaren librettist en muziektheaterregisseur leiding aan het artistieke team, heeft de tekst van Buddingh’ voor het theater bewerkt en zal de tekstregie op zich nemen.

Voor het spreken van de teksten worden dichters uitgenodigd, om samen met hen nieuw theatraal leven te geven aan een van hun voorgangers – die de meesten van hen niet kennen – C. Buddingh’.

Tags: , , ,

Comments are closed.

Twitter
LinkedIn