in breekbaar evenwicht Wim Huijser

In breekbaar evenwicht. De Hoge Veluwe in 75 impressies, Aspekt, 2009

Al vanaf zijn kinderjaren bezoekt Wim Huijser het Nationale Park De Hoge Veluwe. Als achtjarige was hij vooral geïmponeerd door de karpervijver voor het jachtslot Sint Hubertus; in de jaren daarna ontwikkelde zich bij hem de liefde voor de natuur. Nog weer later raakte hij onder de indruk van het Rijksmuseum Kröller-Müller. Niet alleen van de daar ondergebrachte kunstverzameling van Helene Kröller-Müller, maar vooral van de architectonische schoonheid van het museum zelf.

Een bezoek aan het park en het museum beschouwt Huijser bij tijd en wijle als een rituele rondgang door de ‘schoonheid van de schepping’. Maar dan wel in de meest ruime zin van het woord. In het park De Hoge Veluwe heeft cultuur soms de schijn van natuur en vindt de natuur voor een groot deel haar oorsprong in het cultuurlandschap, waartoe het echtpaar Kröller-Müller de aanzet gaf. Natuur en cultuur verkeren daar in een bijzonder breekbaar evenwicht.

In 2010 bestaat het Nationale Park De Hoge Veluwe 75 jaar. Een mooie aanleiding voor Wim Huijser om in 75 impressies zijn herinneringen aan de vele facetten van het park op te halen.

Comments are closed.

Twitter
LinkedIn