Het pad van de boswachter. Wandelgesprekken over een droombaan, KNNV Uitgeverij, 2021

ISBN 9789050118477, 240 pagina’s, geïllustreerd.

Over het beroep van boswachter bestaat vaak een scheef beeld: altijd buiten zijn en de hele dag rondstruinen in de natuur. Veel Nederlanders zouden graag hun ‘gewone’ kantoorbaan inruilen voor het ultieme buitenberoep. Natuurlijk is de werkelijkheid een stuk genuanceerder. Boswachters hebben ook gewoon een baan met vergaderingen en papierwerk. En vanzelfsprekend heb je er een passende opleiding en ervaring voor nodig. Het feit dat veel boswachters ook BOA zijn, vereist dat je bovendien sterk in je schoenen moet staan. Omdat van de huidige generatie boswachters de meesten tot hun pensionering in het veld blijven, zijn er de komende jaren meer jonge boswachters nodig.

Ook Wim Huijser droomde er ook ooit van boswachter te worden. Het verlangen naar de natuur was bij hem al vroeg aanwezig. Het leven liep echter anders en bracht hem op een ander spoor. Maar oude liefde roest niet. De afgelopen jaren ging hij met tientallen boswachters, door heel Nederland en van verschillende terreinbeheerders, op pad. Onderweg sprak hij met hen over de ontwikkelingen in het natuurgebied waarin ze werkzaam zijn, hun favoriete flora en fauna en de realiteit van een droombaan. Inclusief 24 wandelroutes door heel Nederland.

In gesprek met Wilfried de Jong in Met het oog op morgen, Radio 1: https://www.nporadio1.nl/fragmenten/nos-met-het-oog-op-morgen/67cd84d2-3328-4bc5-b6ad-3192dcb85dbd/2021-11-09-wat-moet-een-boswachter-anno-2021-in-zijn-mars-hebben

 

Tags: , ,

Comments are closed.

Twitter
LinkedIn