50 nieuwe Klompenpaden. Door het cultuurlandschap van Gelderland en Utrecht. Blauwdruk, 2017

Samenstelling en Redactie: Wim Huijser en Harry Harsema. Foto’s: Willem van Leuveren.

Klompenpaden zijn rondwandelingen door het agrarisch cultuurlandschap van Gelderland en Utrecht. Dit boek verschijnt bij de opening van het honderdste Klompenpad en is een vervolg op 50 Klompenpaden (2015).

Ook in deze nieuwe uitgave beschrijven diverse auteurs hun persoonlijke ervaringen tijdens hun wandelingen. Deze verhalen worden opgeluisterd met foto’s van de routes, gedichten, schetsen van het landschap en recepten voor gerechten met ingrediënten die langs de paden te vinden zijn. Het boek is daarmee een ongedwongen ontdekkingsreis door het landschap van de literatuur, de kunst en het culinaire genot.

Dit keer schreven meerdere landschapscolumnisten mee: Leo Klep, Mark Hendriks, Harry Harsema, Wim Huijser, Rob Hoekstra, Krijno Horlings, Marie José van Beckhoven, Jan van Coeverden, Martine Bakker, Jelle de Gruyter en Ria Dubbeldam. Fotograaf Willem van Leuveren maakte opnieuw alle foto’s. Gedichten van Inge van den Thillart en Rien van den Heuvel, wildplukrecepten van Jacqueline Raaijmakers. Ingeleid door Jan Douwe van der Ploeg.

Met het herstellen en zichtbaar maken van deze wandelroutes dragen Stichting Landschapsbeheer Gelderland en Landschap Erfgoed Utrecht samen met hun vele vrijwilligers bij aan de beleefbaarheid van het landschap en de cultuurhistorie.

Flip van Doorn in Trouw over 50 Klompenpaden: ‘Dit is geen traditionele wandelgids. In columns, foto’s, gedichten, recepten en loodiconen zetten de makers de sfeer van de paden neer, op een manier die tot wandelen verleidt.’

In de media:

‘Een handzaam boekje om vooraf, tussendoor of na de wandeling in te lezen – in de leunstoel of in de trein. Een smaakmaker waar je iets lekkers uit kunt halen. Dus géén gids, routefolder of routeapp waarmee je kunt wandelen.’ Wandelkrant TeVoet

 

Tags:

Comments are closed.

Twitter
LinkedIn