21 november: Jazz & Poetry in West Coast Revisited

Donderdag 21 november vanaf 20.00 uur brengen Jasper Somsen en ik, geflankeerd door Kika Sprangers (sopraan en altsax) en Rembrandt Frerichs (piano), in de BBLTHK Wageningen swingende jazz-standards ten gehore, afgewisseld door jazzgedichten van de Nederlandse dichter C. Buddingh’.

Eind jaren vijftig sloeg de dichter C. Buddingh’, geïnspireerd door jazzmuziek van onder andere Gerry Mulligan, Miles Davis en Chet Baker, met zijn poëzie een geheel nieuwe weg in. Dat resulteerde in de dichtbundel West Coast, vernoemd naar de vermaarde stroming in de Amerikaanse jazzmuziek. Zestig jaar later vormt dit voor dichter/journalist John Schoorl, contrabassist Jasper Somsen en mij de inspiratie voor niet alleen een bijzondere bundel (met cd), maar ook een jazz&poetry-programma onder de titel Jazz West Coast Revisited.

‘Kika Sprangers maakt haar ooit aanstormende talent meer dan waar en gaat echt als een speer in haar (inter)nationale ontwikkeling’, zegt Jasper Somsen, die regelmatig optreedt met de twee andere musici. Naast het Nationaal Jeugd Jazz Orkest speelde Sprangers in het Jong Metropole Orkest. Ze bracht recent o.a. een EP uit met haar Large Ensemble, speelde op het North Sea Jazz Festival en was onlangs nog te gast in DWDD. Pianist/componist Rembrandt Frerichs behoort al jaren tot de Nederlandse top en is internationaal zeer actief op het grensvlak van diverse muzikale culturen. Frerichs heeft inmiddels een fraai oeuvre van uitstekende albums op zijn eigen naam staan, in het bijzonder met zijn trio met contrabassist Tony Overwater en drummer Vinsent Planjer. Zelf werkt Jasper Somsen als contrabassist regelmatig samen met de major league van de internationale jazzwereld, waaronder Enrico Pieranunzi, John Beasley, Bob Sheppard, Seamus Blake en Lynne Arriale.

Voor mij is het bijzonder om na ruim 25 jaar met het werk van Buddingh’ bezig te zijn geweest zijn poëzie nu ook live te verbinden met de jazz: ‘Buddingh’ was in zijn tijd een hippe vogel, die altijd nieuwsgierig was naar het werk van de jongere generatie. Het is vanuit een vergelijkbare inspiratie dat Jasper en ik het initiatief hebben genomen om – wellicht meerdere – jazz&poetry-programma’s te maken.’

Een impressie van West Coast Revisited wordt uitgezonden door RTV Rijnstreek op woensdagavond 13 november.

 

Tags: , , , ,

Comments are closed.

Twitter
LinkedIn