100ste geboortedag C. Buddingh’

Vandaag – 7 augustus – is het precies 100 jaar geleden dat in Dordrecht de schrijver-dichter C. (Kees) Buddingh’ (1918-1985) werd geboren. Bij dit feit wordt op dinsdagavond stilgestaan tijdens een openbare bijenkomst in de Dordtse Stadsbibliotheek aan de Groenmarkt, georganiseerd door de Bibliotheek Aanzet en het Buddingh’ Genootschap.

In het kader van het honderdste geboortejaar stelde ik al een bloemlezing met beste verhalen – Bazip, Deibel en andere verhalen – en een keuze uit zijn poëzie – Een geluk bij een ongeluk – samen. Op Buddingh’s geboortedag zelf verschijnt bij Houtpers Wageningen het 100-regelige gedicht Wie maakt mij wat.

Maar dat is nog niet alles. In september verschijnt bij uitgeverij Liverse nog een uitgave van een van de 32 vrijwel vergeten stripverhalen die Buddingh’ samen met tekenaar Otto Dicke tussen 1955 en 1965 voor een viertal Zuid-Hollandse dagbladen maakte onder de titel De avonturen van Spekkie en Blekkie. Ook selecteerde ik een viertal teksten – poëzie en proza – voor een C. Buddingh’ CollectionBox met vier MatchBoox – de literaire parels in een lucifersdoosje – geïllustreerd door Henny van Dalen.

Op 24 november tenslotte wordt dit bijzondere Buddingh’-jaar in Dordrecht afgesloten met de poëziemanifestatie Budding(h’) Poets – Ontluikende dichters in Schouwburg Kunstmin. Hier zal het overgrote deel van de winnaars van 30 jaar C. Buddingh’-prijs acte de présence geven.

Aandacht voor de honderdste geboortedag was er o.a. op Radio1 en Radio4:

https://www.nporadio1.nl/dit-is-de-nacht/onderwerpen/467480-dit-wordt-de-dag-100-jaar-cees-buddingh

http://www.radio4.nl/deochtendvan4/uitzending/590216/de-ochtend-van-4

Foto: Bronzen reliëf, gemaakt door Hanneke Hemelaar, aan de gevel van Bankastraat 60 in Dordrecht.

 

Tags:

Comments are closed.

Twitter
LinkedIn