Bazip, Deibel en andere verhalen. De beste verhalen van C. Buddingh’, Nijgh & Van Ditmar, 2018

ISBN: 9789038805139

C. Buddingh’ (1918-1985) was een van de populairste en toegankelijkste dichters van zijn generatie. Hij introduceerde het alledaagse taalgebruik in de poëzie en bracht dit onder de aandacht van het grote publiek. Zijn stem riep bij voorbaat een glimlach op, terwijl in zijn werk ernst en melancholie steeds vaker de boventoon voerden. Buddingh’ voelde de literaire tijdgeest uitstekend aan of liep daarop vooruit. Zijn oeuvre geldt als een belangrijke barometer van de naoorlogse literatuur in Nederland.

Hoewel Buddingh’ zijn grootste bekendheid dankt aan zijn gedichten, waaronder evergreens als ‘De blauwbilgorgel’ en ‘Pluk de Dag’, mag een deel van zijn proza zeker tot de klassiekers worden gerekend. Voor Bazip, Deibel en andere verhalen zijn, ter gelegenheid van Buddingh’s 100ste geboortejaar in 2018, de beste verhalen door mij verzameld en ingeleid. Van De avonturen van Bazip Zeehok (1969) tot het voetbalverhaal ‘Leve het bruine monster’ (1969); van ‘Daar ga je, Deibel!’ en ‘Krijn kan weer pissen’ (1975) tot poësie en prose – microverhaaltjes op het snijpunt van proza en poëzie.

‘Dichter C. Buddingh’ blijkt ook uitstekende kortverhalen geschreven te hebben. […] Getuige Bazip, Deibel en andere verhalen valt Buddingh’ als prozaschrijver te kenschetsen als een in talig opzicht minder inventieve Campert, een Biesheuvel zonder de slaande waanzin, een Nescio zonder het romantisch nihilisme, een minder wereldwijze Deelder. Dat kan veel, veel, véél slechter dus.’ Christophe Vekeman op Klara.be, februari 2018.

‘Dankzij Bazip, Deibel en andere verhalen maakt C. Buddingh’ vandaag weer een springlevende indruk.’ ***** De Morgen, 21 februari 2018

‘Hierin vind ik de Buddingh’ terug die ik me herinner: kwalitatief misschien wisselvallig, maar heel innemend op zijn goede momenten.’ Bob Hopman op AthenaeumBoekhandel.nl

Tags: ,

Comments are closed.

Twitter
LinkedIn