Landschappen van Ede

Parels van de Edese landschappen (met foto’s van Marten Idema en Hans Dijkstra), Blauwdruk, 2017

Uitgegeven op initiatief van Stichting Landschapsbeheer Gelderland en de gemeente Ede. ISBN: 978 949247 423 0

Het landschap van de gemeente Ede is uniek. Ede mag er trots op zijn. De gemeente onderscheidt vijf typen landschap: heide- en broekontginning, engen, kampen, veenontginning en bos & heide. Het is verrassend dat we wandelend en fietsend op 32.000 hectare van zo veel afwisseling kunnen genieten.

In dit boek worden de vijf landschapstypen in het vrij toegankelijke buitengebied van de gemeente Ede beschreven en zichtbaar gemaakt in de vorm van ruim tachtig bijzondere locaties – de parels van de Edese landschappen – uit te lichten.

Het boek bevat, behalve prachtige foto’s, informatieve teksten, interviews met Edese burgers die zich verbonden voelen met het landschap, verhelderende tekeningen, dichtstbijzijnde fietsknooppunten en routekaarten van de elf Klompenpaden die het Edese grondgebied rijk is. De landschapsfotografie in dit boek is grotendeels van de bekende Edese fotograaf Marten Idema, die in het voorjaar van 2017 vrij plotseling overleed. Hij maakte zo’n 25.000 foto’s van Ede en omgeving. Dit boek, waarvan ik de tekst- en beeldredactie en de vijftien interviews deed, is ook een hommage aan zijn manier van kijken naar het landschap dat hem vertrouwd was.

Met familie Idema, wethouder Willemien Vreugdenhil, Arjan Vriend en een aantal geïnterviewden.

Met familie Idema, wethouder Willemien Vreugdenhil, Arjan Vriend en een aantal geïnterviewden.

In de pers:

‘De fraaie landschapsbeelden en de korte stukjes uitleg ernaast prikkelen de lezer om zelf al die plekjes op te zoeken en in het echt te bekijken.’ Arnold Winkel in de Gelderlander, december 2017

‘Wim Huijser beschrijft de vijf landschapstypen. Hij maakt ze zichtbaar door ruim 80 bijzondere locaties te belichten.’ Jan Kas in Reformatorisch Dagblad, december 2017

Tags:

Comments are closed.

Twitter
LinkedIn