C. Buddingh'

C. Buddingh’, Het jongetje met het hart van ijs (met illustraties van Henny van Daalen), MatchBoox, 2014

Koud, ijskoud was het hart van Keesje. Niets kon hem bekoren, geen lachje kon eraf. Tot ondragelijk verdriet van zijn liefhebbende maar wanhopige vader en moeder. Er moest iets gebeuren, want zo kon het niet langer: het jongetje hield de gemoederen van zijn ouders totaal in zijn kille greep. Toen kreeg de vader een lumineus idee. De kachel werd opgestookt en Keesje werd uit zijn bed gehaald. Even later hing hij te spartelen boven de vlammen. Al snel werd duidelijk dat dit rigoureuze middel niet het zo vurig gewenste effect had.

Henny van Daalen creëerde voor dit sprookje van C. Buddingh’ – dat ik aantrof in zijn nalatenschap – een kleurrijk beeld van het wanhopige gezin. De onmacht en frustratie zijn van de gezichten van beide ouders af te lezen. Ook het verwaarloosde huishouden speelt een grote rol in de negentien tekeningen die het korte verhaal illustreren.

Als beeldend kunstenaar laat Henny regelmatig haar grote kleurrijke schilderijen zien. Daarbij speelt poëzie vaak een belangrijke rol. Behalve acryl gebruikt ze ook graag andere materialen: een masker uit Barcelona, een stuk kant uit Madrid of zomaar een lap stof of papier, die als onderdeel van de verbeelding een verdiepende werking op het spel van kleuren en lijnen geven. Henny werkte ook als juf in het basisonderwijs. De opvoedkundige moraal van Buddingh’s verhaal sprak haar dan ook bijzonder aan.

MatchBoox zijn literaire parels in de vorm van een leporello, verpakt in een lucifersdoosje.

Zie voor andere MatchBoox: http://www.matchboox.com

Tags:

Comments are closed.

Twitter
LinkedIn