Biografie

Wim Huijser (Ridderkerk, 1960)

Als schrijver/publicist werk ik op het snijvlak van geschiedenis, literatuur en landschap.

In de afgelopen twintig jaar schreef ik een veertigtal boeken over het bladenvak, kunst, literatuur en psychologie en was ik medewerker van verschillende literatuurtijdschriften als De Parelduiker, Inkt, Zacht Lawijd, Bobschrift en Boekenpost en De Boekenwereld. Daarnaast ben ik ook redacteur van Biografieportaal.nl. Samen met Bert den Boer maakte ik de interviewboeken Leef je verlangen (2006) en Onbegrensd. In gesprek over Verlangen en Culturele Identiteit (2010). Met Marinus van den Berg schreef ik in de zomer van 2015 Levenspaden. Over wandelen en onderweg zijn (2016) en samen met Rob Wolfs maakte ik in 2017 de wandelgids Wandelen in de geest van Jac. P.Thijsse.

Inspiratie

Mijn inspiratie en energie vind ik met name in literatuur, hardlopen en wandelen. Samen met mijn vrouw Marianne woonde ik van 2010 tot april 2014 op een landgoed in de Betuwe. Daarover verscheen Leven met de seizoenen (2011). Inmiddels wonen wij al weer een aantal jaren in Wageningen.

Cultuurlandschap

De laatste jaren schreef ik vooral over de ontwikkelingen in het Nederlandse cultuurlandschap. Voetsporen. Op schrijverspad door het land van de grote rivieren werd in 2014 geselecteerd voor de longlist van de Jan Wolkers Prijs. In 2015 volgde 50 Klompenpaden. Door het cultuurlandschap van Gelderland en Utrecht, later gevolgd door het Wandelboekje van natuurvrienden (samen met Harry Harsema, 2016), 50 nieuwe Klompenpaden (2017), De populier en  Parels van de Edese landschappen (2017).

C. Buddingh’

In datzelfde jaar verscheen mijn biografie over de schrijver/dichter C. Buddingh’: Dichter bij Dordt. Dat boek kende een voorbereidingstijd van ruim tien jaar. In die periode publiceerde ik een aantal deelstudies over Buddingh’, waaronder C. Buddingh’ – mens in de tijd (2001), Het Engeland van C. Buddingh’ (2005), Net zo links als Willem van Hanegem (2006), Raban! Raban! Raban! (2007), ‘Dordt, wat zal ik ervan zeggen’ (2008) en naar aanleiding van een door mij samengestelde tentoonstelling in het Dordrechts Museum: Kastjes kijken (2012) over het beeldend werk van C. Buddingh’. Daarnaast was ik bezorger van Alle gorgelrijmen (2003), Mijn katten en ik (2008), de verzamelde gedichten Buddingh’ gebundeld (2010). In het kader van Buddingh’s 100ste geboortejaar verschenen in 2018 de bundel met beste verhalen Bazip, Deibel en andere verhalen, de poëziebloemlezing Een geluk bij een ongeluk, een Buddingh’ CollectionBox met vier MatchBoox en het stripverhaal Spekkie en Blekkie en het pindakaasmysterie dat Buddingh’ samen met Otto Dicke maakte.

In voorbereiding

Momenteel heb ik boeken in voorbereiding over Jan van Schaffelaar, de verhalen van het landschap, de Veluwe, de Utrechtse Heuvelrug en langs de Waal. Voor 2018 staat nog een boek gepland over de strip ‘Spekkie en Blekkie’ die Kees Buddingh’ in de jaren 50 en 60 samen met Otto Dicke maakte.

Lezingen

Sinds 2004 maak ik deel uit van het bestuur van het Buddingh’ Genootschap en houd ik geregeld lezingen over het leven en werk van C. Buddingh’, levenspaden, wandelen, de populier en de verhalen van het landschap.

Comments are closed.